fbpx

Hier geven we een kort en krachtig antwoord:

Zonne-energie is zonlicht omzetten naar elektriciteit met behulp van zonnepanelen.

Zonnepanelen Installatie Limburg

Een zonne-energie systeem bestaat altijd uit een aantal vaste onderdelen:

Werking zonnepanelen limburg

1) De zonnepanelen vangen het zonlicht op en produceren gelijkstroom (DC).

2) De omvormer "vormt" de opgewekte gelijkstroom om naar voor ons bruikbare wisselstroom 230 V (AC).

3) Via de meterkast wordt de wisselstroom verdeeld door uw woning. De TV, Wasmachine etc. werken dan op door uw zelf opgewekte zonne-energie.

4) Overtollige stroom wordt teruggevoerd aan het elektriciteitsnet; uw meter/teller draait dan terug. 5) Als u meer energie nodig heeft dan u met uw zonnepanelen opwekt, koopt u op de traditionel manier stroom van het elektriciteitsnet. 6) Optioneel kunt u uw zonne-energie opslaan in Accu's. Deze Accu's worden vaak in de kelder of garage geplaatst.

 

Meer weten over de opslag van Energie? Neem contact met ons op!

 

Welke factoren hebben invloed op de werking van het PV systeem?

1) De zonnepanelen vangen zonlicht op. Voor een zo optimaal resultaat worden de panelen zoveel mogelijk richting het zuiden geplaatst, onder een hoek tussen de 15 – 45 graden. Zonnepanelen werken op daglicht dus ook wanneer het bewolkt is.

2) De zonnepanelen worden aan elkaar gekoppeld via een speciale connectoren en solarkabel. De solarkabel sluiten we aan  op de omvormer. De omvormer dient zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen gemonteerd te worden om "verlies" over de kabel te voorkomen.

3) De omvormer vormt de zonne-energie om naar wisselstoom, 230V en stuurt de wisselstroom naar de meterkast. De plaats waar de omvormer gemonteerd wordt, moet stofvrij zijn en er moet ruimte zijn voor koeling. De omvormer kan eventueel buiten gemonteerd worden.

4) De meterkast verspreidt de geproduceerde wisselstroom verder in uw huis. De automaat moet het juiste aantal Ampere hebben.

5) Geproduceerde zonne-energie die u niet direct gebruikt wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet; uw elektriciteitsmeter draait dan terug. De door de zonnepanelen geproduceerde kWh's worden aan het zelfde tarief als grijze stroom in mindering gebracht op uw energierekening.

 

Netgekoppeld PV systeem.

De meeste zonnepanelen die op daken van woningen en bedrijven geïnstalleerd worden zijn gekoppeld aan het openbare elektriciteitsnet. Dit heet een "netgekoppeld systeem".

Een netgekoppeld systeem levert stroom aan het elektriciteitsnet als de zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je zelf nodig hebt in je huis of bedrijf.  Zo wordt ieder huishouden een kleine zonne-energie centrale en verduurzamen we het Nederlandse elektriciteitsverbruik.

Salderen.

In Nederland is het produceren en verkopen van energie alleen interessant indien je op jaarbasis niet veel meer "verkoopt" dan dat je zelf verbruikt. Tot 5.000 kWh per jaar.
Het "verkopen" van de zelf geproduceerde energie voor hetzelfde bedrag als waarvoor je het ingekocht hebt heet "salderen".

Voor teruglevering tot 5000 kWh ligt de terugleververgoeding gelijk aan de tarieven die u aan de energiemaatschappij moet betalen, inclusief energiebelasting, BTW en netwerkkosten.
Er zijn energiemaatschappijen waar je meer dan 5000 kWh tegen dezelfe prijs kunt terugleveren. Vraag ons om advies.

Om de opgewekte zonne-energie te kunnen registreren moet uw meter/teller geschikt zijn. De "ferrarismeter" is uitgevoerd met een draaischijf, veel van deze draaischijf meters zijn geschikt voor registratie. Als u meter niet geschikt is voor registratie, zal er een slimme meter geplaatst moeten worden door de netbeheerder. In Zuid-Limburg is Enexis de netbeheerder. Enexis plaatst de slimme meter gratis! Elektriciteitsmeters Zonnepanelen
Indien u het niet zeker weet of uw meter geschikt is, kunt u ons altijd een mail sturen met de foto van uw meter of contact opnemen met uw netbeheerder.

Voorbeeld installaties bekijken? klik hier voor enkele referenties!

Vrijblijvende offerte aanvragen? Klik hier voor een gratis offerte!

 

SCROLL TO TOP